Toewijding aan het beroep

Inzichten, uit ons onderzoek in Libië, Mali en Niger over de rol van traditionele autoriteiten bij het stabiliseren van de complexe context in de Sahel, kunnen in een beleidsarena praktisch worden gemaakt via 'toewijding aan het beroep' - de impact die wordt bereikt via de individuele acties en beslissingen van de betrokken beleidsmakers. We roepen niet op tot een ‘systeeminnovatie’ of een ‘180’, maar voorzien een incrementele aanpassing, aangewakkerd door de reflecties en vervolgacties van de betrokken professionals. Wat betekent het om beleidsmaker te zijn en wat betekent dit voor individuele acties? Deze beleidsnota is een open uitnodiging om samen met ons op zoek te gaan naar bewuste afwijking van bestaande routes in beleidsvorming door een combinatie van vijf perspectieven: complexiteit afbreken - communicatie stapelen - creativiteit verzamelen - consensus zoeken - actie ondernemen.

“Er is geen revolutie of machtsstrijd nodig. Niks hoeft kapot gemaakt of gesloopt te worden. Maar we zullen weer in onszelf moeten gaan geloven.”

Download policy brief

Andere praktijkvoorbeelden

Kernpunten

Waarin, wanneer en waarom zijn wij samen succesvol? Met onze relaties zijn wij op zoek gegaan naar de kern.

I.

Van mens tot mens in contact. Daar ligt de basis, daar ontstaan mogelijkheden. Niet zomaar een dienst verlenen. Geen lange inkooprondes. Samen staan voor wat we willen bereiken. In een cruciale coalitie. En dat laten groeien.

“Alles begint bij mensen die elkaar tegenkomen. Mensen die elkaar daadwerkelijk zien, iets herkennen, een klik hebben. Het gaat om elkaar op enige manier treffen.  De kwaliteit van die ontmoeting en de verbinding die daar ontstaat, die vormt de basis voor alles wat volgt.”

II.

Volop instappen op wat er voor elkaar moet komen. En wat dat is, vraagt en betekent, daar kijken we samen naar. Want het is essentieel dat het ons wederzijds boeit en uitdaagt. En dat dat zo blijft.

“Een doel is geen punt, maar een ruimte om in rond te lopen.”

III.

Blijven bijsturen. Elke keer weer goed kijken naar de effecten en de volgende stap bepalen. Lessen trekken en vooruit kijken. Zowel flexibel als koersvast.

“Je creëert de ruimte die nodig is om te doen wat belangrijk is niet in theorie. Het bestáát alleen in de praktijk: de ruimte. En dus ga je met een hoofdkantoor, een stuurgroep of een controller in debat. Je staat op voor waar je in gelooft. Altijd en consequent.”

Over ons

Anne-Marie
Brinkman

Voelt en ziet wat er speelt. Gaat daar energiek mee aan de slag. Met aandacht voor samen werken aan resultaat en impact. Ruimte creëren voor de groei van mens en organisatie. Betrokken van begin tot eind. Blijven onderzoeken hoe iedereen en alles tot zijn recht komt. Helder laten zien welke beslissingen voor liggen. En wat de consequenties zijn die we onder ogen moeten zien.

+32 4 71 87 91 39
anne@bureauensemble.com

Douwe Edwin
Buis

Voelt en ziet wat er speelt. Beweegt op wat hij aantreft. Bevraagt om inzicht te creëren. Op een bevlogen manier praktisch. Scherp en direct. Geeft het proces zo vorm dat voortgang, verbinding en excelleren centraal staan. Betrokken bij wat het van mensen vraagt om wat er dan nodig is te realiseren.  Samen onderweg zijn en resultaten neerzetten is zijn doel.

+31 6 53 48 48 77
douwe@bureauensemble.com